Noul Trend....
Nici nu a apucat bine sa se instaleze curentul fine dining si in restaurantele din Romania, ca deja opinia internationala il considera desuet si are tendinta de a-l inlocui cu mai tanarul casual fine dining, o modalitate de a servi clientii cu mancare de calitate, frumos aranjata pe farfurie, dar intr-o atmosfera mult mai relaxata, fara apretul care a consacrat localuri faimoase din lume, si la un pret ceva mai convenabil.
Casual fine dining nu are legatura cu casual fast, care e de fapt un fast food mai rasarit, ci are legatura cu relaxarea pe care un astfel de loc o afiseaza, cu lipsa tinutelor formale, dar care asaza in farfurie mancare obtinuta din ingrediente de cea mai buna calitate. Decorul si intimitatea sunt si ele importante, dar nu mai este nevoie de sfesnice si fete de masa albe, pentru ca atunci cand vorbim de casual fine dining, creativitatea este mai importanta. Nici tinuta oaspetilor nu mai trebuie sa fie una formala, ei fiind primiti si in haine casual, fara a fi nevoie sa poarte sacoul sau cravata de imprumut din garderoba restaurantului.
Bucatarul britanic Kenny Atkinson, proprietarul restaurantului House of Tides din Newcastle spune despre localul sau, care face parte din categoria casual fine dining, ca: „Mancarea este la un nivel foarte ridicat, dar restul nu este asa. Cand lumea se gandeste la fine dining, se gandeste la chelneri in costume, tone de tacamuri si preturi exorbitante. Noi am incercat sa trecem peste toate acestea. Vrem ca oaspetii nostri sa poata rade cu gura pana la urechi si sa se bucure de mancare. Trebuie sa fim accesibili. Daca cineva vine imbracat in jeans si pantofi sport, banii sai sunt la fel de buni ca ai oricarei alte persoane“.
La randul sau, unul din cei mai mari proprietari de restaurante la nivel mondial, Thomas Keller, vorbeste despre mentinerea standardelor in toate locatiile sale, indiferent ca este vorba de un restaurant fine dining sau o braserie, care poate fi cu usurinta considerata casual fine dining avand in vedere criteriile pe care proprietarul le impune.
„Efortul este acelasi. Standardele de la French Laundry si Per Se sunt aceleasi ca la Bouchon si Ad Hoc. Cred ca este o parere generala gresita conform careia daca este mai ieftin, este mai prost. Noi facem exact aceleasi eforturi pentru Bouchon ca si pentru French Laundry. Calitatea mancarii este aceeasi. La fel si asteptarile pe care le am de la curatenia locului, organizare, eficienta, trainingul angajatilor si personalul pe care il am. Acestea sunt lucruri pe care nu concept sa le schimb. Și, pana la urma, de ce as face-o?! Chiar daca la French Laundry servim cotletul de miel, la Bouchon se serveste pulpa, iar la Ad Hoc, spatele, nu inseamna ca difera calitatea carnii. Toata provine de la acelasi producator. Aceeasi calitate, doar un cut diferit, la un alt pret“.
Casual fine dining nu are legatura cu casual fast, care e de fapt un fast food mai rasarit, ci are legatura cu relaxarea pe care un astfel de loc o afiseaza, cu lipsa tinutelor formale, dar care asaza in farfurie mancare obtinuta din ingrediente de cea mai buna calitate. Decorul si intimitatea sunt si ele importante, dar nu mai este nevoie de sfesnice si fete de masa albe, pentru ca atunci cand vorbim de casual fine dining, creativitatea este mai importanta. Nici tinuta oaspetilor nu mai trebuie sa fie una formala, ei fiind primiti si in haine casual, fara a fi nevoie sa poarte sacoul sau cravata de imprumut din garderoba restaurantului.
Bucatarul britanic Kenny Atkinson, proprietarul restaurantului House of Tides din Newcastle spune despre localul sau, care face parte din categoria casual fine dining, ca: „Mancarea este la un nivel foarte ridicat, dar restul nu este asa. Cand lumea se gandeste la fine dining, se gandeste la chelneri in costume, tone de tacamuri si preturi exorbitante. Noi am incercat sa trecem peste toate acestea. Vrem ca oaspetii nostri sa poata rade cu gura pana la urechi si sa se bucure de mancare. Trebuie sa fim accesibili. Daca cineva vine imbracat in jeans si pantofi sport, banii sai sunt la fel de buni ca ai oricarei alte persoane“.
La randul sau, unul din cei mai mari proprietari de restaurante la nivel mondial, Thomas Keller, vorbeste despre mentinerea standardelor in toate locatiile sale, indiferent ca este vorba de un restaurant fine dining sau o braserie, care poate fi cu usurinta considerata casual fine dining avand in vedere criteriile pe care proprietarul le impune.
„Efortul este acelasi. Standardele de la French Laundry si Per Se sunt aceleasi ca la Bouchon si Ad Hoc. Cred ca este o parere generala gresita conform careia daca este mai ieftin, este mai prost. Noi facem exact aceleasi eforturi pentru Bouchon ca si pentru French Laundry. Calitatea mancarii este aceeasi. La fel si asteptarile pe care le am de la curatenia locului, organizare, eficienta, trainingul angajatilor si personalul pe care il am. Acestea sunt lucruri pe care nu concept sa le schimb. Și, pana la urma, de ce as face-o?! Chiar daca la French Laundry servim cotletul de miel, la Bouchon se serveste pulpa, iar la Ad Hoc, spatele, nu inseamna ca difera calitatea carnii. Toata provine de la acelasi producator. Aceeasi calitate, doar un cut diferit, la un alt pret“.





Comentarii
Trimiteți un comentariu